Tips om vorstschade in en rondom huis te voorkomen
Binnenkort staat de vrieskou staat weer voor de deur. Het is dan ook verstandig om nu alvast de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen en de vorstschade aan waterleidingen te voorkomen, danwel te beperken. Hieronder vindt u een aantal practische tips, want ook in dit geval is voorkomen beter dan genezen!
Ieder jaar worden vele huishoudens in Nederland en Belgie weer geconfronteerd met vorstschade aan de waterleidingen. Vorstschade is een probleem dat nog altijd teveel onnodige kosten met zich mee brengt, terwijl het makkelijk voorkomen had kunnen worden!
Warmtesnoer aanschaffen
Het belangrijkste is om de waterleidingen die zich buiten en in de onverwarmde delen van de woning, het tuinhuis, of de schuur bevinden goed af te sluiten van de watertoevoer en deze ook volledig leeg te laten lopen. Er zou dus geen water meer in de leidingen moeten zitten dat zou kunnen bevriezen. Wanneer het om zogenaamde vitale leidingen gaat, is het raadzaam deze te voorzien van een thermolint (ook wel verwarmingslint of warmtesnoer genoemd). In onze webshop vindt u warmtesnoeren in elke afmeting.
Het gebruik van een warmtelint om waterleidingen vorstvrij te houden is algemeen bekend. Er zijn echter talloze toepassingen voor het gebruik van verwarmingskabels, zoals:
- Kunststof en metalen waterleidingen (binnen en buiten)
- Radiatorbuizen
- Dakgoten
- Buitenkranen
- (Vijver)pompen
- Brandbluskranen
- Sprinklerleidingen
Te laat? Hoge kosten!
Helaas wordt de schade die door de vorst is aangericht altijd pas later zichtbaar. Pas wanneer het opnieuw begint te dooien en als de omgevingstemperaturen weer boven het vriespunt komen, komt men erachter dat het toch niet helemaal goed is gegaan. Het bevroren water wordt dan namelijk weer vloeibaar en komt vrij. Indien er in de tussentijd lekken zijn ontstaan, zullen deze zichtbaar worden door de ontstane lekken. U zit vervolgens met de vaak hoge kosten van een gespecialiseerde en vakkundige loodgieter. Voorkom dit dus is ons advies!