Soorten bijverwarming

Of het nu gaat om een (bad)kamer, zolder, kelder, hobbyschuurtje, tuinhuisje, caravan of camper. Van oliegevulde radiatoren tot veilige, spatwaterdichte verwarmingselementen. Er zit zeker een bijverwarming (kachel) tussen die geschikt zal zijn voor jouw situatie.

Ventilatorkachel

De ventilatorkachel is uitermate geschikt om zeer snel de lucht te verwarmen in het vertrek.

bijverwarming-ventilatorkachel

De ventilatorkachel is minder geschikt voor langdurige verwarming door het geruis van de ventilator, maar dus ideaal en meer geschikt voor tijdelijke verwarming met tussenpozen. Handig voor bijvoorbeeld de hobbykamer, zolder en garage, maar natuurlijk ook de woonkamer. Vaak is de ventilatorkachel ook voorzien van een koude lucht stand (ventilatiestand) voor een aangename koele bries in de warme lente- en zomermaanden.

 

Convectorkachel

Ook een convectorkachel is geschikt om snel een ruimte te verwarmen.

bijverwarming-convectorkachel

Maar deze kachel zorgt er voor dat de ruimte langdurig verwarmd blijft. Deze kachel werkt geluidloos, is gemakkelijk te verplaatsen en daardoor zeer geschikt voor gebruik in woonkamers, slaapkamers en kinder- en studeerkamers. Een convectorkachel is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een ventilatorkachel, minder geschikt voor plaatsing op een bureau of tafel. De convectorkachel is namelijk groter van formaat en daarom voornamelijk bedoeld om op de vloer te plaatsen.

 

Straalkachel

Een straalkachel geeft een behaaglijke directe en gerichte warmte rondom de kachel. Deze kachel is niet erg geschikt voor de verwarming van grote ruimtes maar is meer bedoeld voor badkamers, serres en terrassen.

bijverwarming-straalkachel

Een straalkachel dient (in de meeste gevallen) opgehangen te worden en wordt niet geleverd met een voet of standaard. Ideaal dus voor dat extra beetje warmte in het voor- en najaar!

 

Halogeen kachel

Een halogeenkachel is ideaal als je een korte tijd in een ruimte zit (voor bijvoorbeeld een studie-uurtje of pianoles) en je wilt voorkomen dat je met de centrale verwarming het hele huis moet verwarmen voor dat ene vertrek. Het is dan zuiniger om even de halogeenkachel aan te zetten. Maar ook een ventilatorkachel is hiervoor dus, zoals al eerder vermeldt, ideaal! Het verschil tussen beide zit hem dus niet in de mogelijkheden en uitvoering maar in de wijze van verwarming. De halogeenkachel is ideaal voor een korte periode voor verwarming maar verbruikt in verhouding behoorlijk wat stroom. 

Zoek je verwarming voor meerdere uren dan is de keuze voor de halogeen kachel een dure en kun je beter voor (bijvoorbeeld) een oliegevulde kachel kiezen.

Oliegevulde kachel

Een oliegevulde kachel is bedoeld om een verblijfsruimte langdurig te verwarmen. Deze oliegevulde kachel werkt vrijwel geluidloos en is daardoor zeer geschikt voor gebruik in slaapkamers en kinder- en studeerkamers.

oliegevulde-kachel

Het verwarmingseffect van een oliekachel is echter langzamer dan van een convectorkachel. Het is dus zeker aan te raden, indien mogelijk, om de oliegevulde kachel een kwartiertje of half uurtje (afhankelijk van de grote van de kamer) van te voren aan te zetten zodat je direct in een aangename temperatuur verblijft. Oliegevulde kachels zijn wel wat duurder in de aanschaf dan andere soorten bijverwarming, maar hiervoor krijg je dan ook een krachtige warmtebron waaraan je veel plezier en warmte zult beleven.

 

Keramische verwarming

De keramische verwarming is speciaal bedoeld voor het verwarmen van de werk- en/of verblijfplek. Het geeft een prettige stralingswarmte en is niet belastend voor luchtwegen omdat stofdeeltjes niet kunnen verbranden in het warmte element. Absoluut veilig voor kinderen.

bijverwarming-keramische-verwarming

Wanneer de keramische ventilatorkachel aangezet is, wordt het keramische element verwarmd. Dit element distribueert en geleidt de warmte door de luchtstroom dat het element passeert. De belangrijkste voordelen zijn:

  1. Zeer energiezuinig: het keramische element geeft sterke warmte af dichtbij het apparaat zelf waardoor 1800 W voldoende is voor een ruimte van 60 m²(normaal is dit 2000 W).
  2. Zeer compact: de keramische ventilatorkachel is over het algemeen kleiner dan een klassiek model ventilatorkachel.

 

Welk vermogen, voor welke afmeting vertrek?

De verwarmingscapaciteit van een kachel is afhankelijk van het vermogen (wattage). De verhouding vermogen/oppervlakte hangt o.a. af van de gewenste kamertemperatuur, de buitentemperatuur en de isolatie van het vertrek.
Bijvoorbeeld bij een buitentemperatuur van –10°C, een normale isolatie en een gewenste binnentemperatuur van +19°C, kunt u voor de volgende wattage gaan:
  750 W voor   7 à 10 m²
1000 W voor 10 à 15 m²
1500 W voor 15 à 20 m²
2000 W voor 20 à 25 m²
2400 W voor 25 à 30 m²
3000 W voor 30 à 35 m²

Waar kunnen we welke verwarming plaatsen?

De IP-normen zijn internationale normen voor badkamerkachels. Deze geven het beschermingsniveau aan van de motor en het verwarmingselement tegen vloeistoffen en vaste stoffen. De IP-norm vervangt de oudere norm “waterdruppel” en “waterdruppel + driehoek”.

De IP-beschermingsgraad wordt aangegeven door twee cijfers:

  1. Bescherming tegen het binnendringen van voorwerpen en stof (nb: het eerste cijfer kan ook een “X” zijn).
  2. Bescherming tegen water.

Een code IP20 geeft aan dat de verwarming niet geschikt is voor badkamers en of natte ruimtes. 
Is het product druipwaterdicht dan is deze beschermt tegen verticaal vallend water, dit wordt aangegeven met de code IP21.
Spatwaterdicht wil zeggen dat het product beschermt is tegen waterspatten, dit wordt aangeduid met de code IP24.
Bij de productvergelijker kun je zien of een badkamerkachel druip- of spatwaterdicht is.

 

Veiligheid

Met een kachel wil je natuurlijk geen enkel risico nemen. Daarom zijn veel kachels voorzien van een omval- en oververhittingsbeveiliging. Ook zijn veel kachels dubbel geïsoleerd (klasse II apparaat).

  • Omvalbeveiliging: dit is een extra beveiliging die ervoor zorgt dat de stroomtoevoer automatisch wordt uitgeschakeld bij omvallen van het apparaat. Sommige kachels geven daarbij zelfs een signaal af.
  • Oververhittingsbeveiliging: bij een afwijkende verhitting onderbreekt deze beveiliging automatisch de werking van het apparaat.
  • Dubbel geïsoleerd: het is hierbij niet noodzakelijk een geaard stopcontact te gebruiken.

 

Zomerventilatiestand

Zomers kan de kachel als ventilator gebruikt worden. De kachel ventileert dan, zonder dat het verwarmingselement functioneert.

Vorstvrijstand

De kachel zorgt ervoor dat de temperatuur in normaal geïsoleerde vertrekken automatisch boven 0°C gehouden wordt. De kachel zal zich zelf inschakelen bij +5°C en zal een kamertemperatuur van ongeveer +7°C aanhouden (handig voor bijvoorbeeld het vorstvrij houden van leidingen etc.).

Oscillatiefunctie

Net zoals een ventilator beweegt de kachel heen en weer. De warme lucht wordt gelijkmatig door de ruimte verdeeld.

Energieverbruik

Het verbruik en de hierbij horende energiekosten hangen af van het vermogen (wattage) van de kachel en de kilowatt/uurprijs van uw elektriciteitsmaatschappij. Bij een eventuele berekening van de kosten, dien je rekening te houden met de energiezuinige thermostaat (indien aanwezig), die ervoor zorgt dat de kachel van tijd tot tijd automatisch wordt uitgeschakeld.

Onderhoud

Bij elk onderhoud dien je eerst de stekker uit het stopcontact te halen. 
Je kunt de kachel met een licht vochtige doek afnemen. Gebruik nooit schuurmiddelen die het uiterlijk van de kachel kunnen beschadigen. Reinig de luchtroosters minstens eenmaal per jaar met behulp van een stofzuiger. Indien de kachel aan de muur is gemonteerd, raden wij je aan de roosters vaker schoon te maken.

© 2013 - 2024 winterbescherming | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel